Energiemanagement voor de verhoging van de bijdrage door PV-stroom binnen eigen huishouding

De Energy Management Interface (EMI) is de optionele softwareuitbreiding voor het ISG. Deze maakt het mogelijk om specifieke STIEBEL ELTRON warmtepompen en ventilatiesystemen te integreren in het energiemanagement van SMA Sunny Home Managers. Voordeel: het bestuurt gericht uw warmtepomp- of ventilatieapparatuur aan en verhoogt zo de eigen bijdrage PV-stroom en daarmee de economische levensvatbaarheid van het systeem.

  • Verhoging van het eigen PV-stroom aandeel
  • Grotere onafhankelijkheid door reducering van de stroomkosten
  • Zichtbare bijdrage aan de bescherming van het klimaat
  • Eenvoudige installatie en bediening

Het door STIEBEL ELTRON in samenwerking met SMA ontwikkelde EMI maakt het de SMA Sunny Home Manager (SHM) mogelijk om verschillende STIEBEL ELTRON producten in het energiemanagement te integreren. De apparaten worden daarbij gezamenlijk aan de router van het thuisnetwerk aangesloten. De ISG bepaalt de thermische vraag naar energie van het gebouw en stuurt de resulterende vraag naar elektriciteit naar de SHM. De SHM plant de gebruikstijd van de apparaten, rekening houdend met een inkomende en verbruiksprognose zo, dat het stroomverbruik optimaal bijdraagt aan het eigen verbruik. Gebaseerd op deze planning stuurt de SHM een voorstel van de gebruikstijd naar de ISG. De ISG zet dit voorstel in afhankelijk van de operationele status van het product en verhoogt daarmee het eigen verbruik. Elektrische energie wordt zo kosteneffectief in thermische energie omgezet en in huis opgeslagen. Deze werkwijze zorgt voor een groter PV-eigenstroomaandeel en daarmee voor gereduceerde stroomkosten.

Op het bedieningspaneel van de ISG kunt u altijd informatie terugvinden over de status van het systeem en de verhoging van het eigen verbruik.

Overzicht van de systeemconfiguratie

Vereisten

  • STIEBEL ELTRON ISG web of ISG plus
  • STIEBEL ELTRON compatible warmtepomp of integraal ventilatieapparaat 
  • STIEBEL ELTRON EMI softwarecomponenten
  • SMA Sunny Home Manager
  • SMA energiemeter of SMA optische leeskop compatible met de tweerichtingsteller

Verdere aan te bevelen componenten: computer met internetverbinding via de router van het thuisnetwerk met standaardbrowser.