Je huis eenvoudig en betaalbaar verduurzamen? Dat kun je op deze manier doen

Het is niet altijd even makkelijk om een wat oudere woning geschikt te maken voor een warmtepomp. Zeker als de isolatie gedateerd is, en de woning met radiatoren op hoge temperatuur verwarmd wordt. Toch is er dan wel een goede mogelijkheid om in ieder geval het warmwaterverbruik van gas naar elektrisch om te zetten.

Stapsgewijs naar een duurzaam toekomstideaal

Stel, je hebt een huis uit de jaren ’30 met oorspronkelijke isolatie en alles wordt op hoge temperatuur verwarmd. Dan ben je al gauw enkele tienduizenden euro’s kwijt om het huis met een passende warmtepompinstallatie duurzaam te verwarmen, eventueel aangevuld met zonnepanelen om de elektrische kosten te dempen.

Elektrische boiler

Als je enkel voor ogen hebt om te besparen op je gasrekening, en je hebt het budget niet direct beschikbaar om all te way voor een warmtepompinstallatie te gaan, dan kun je met een elektrische boiler ook al mooi resultaat behalen.

Bij de keuze voor een elektrische boiler als centrale warmwatervoorziening maak je direct een overstap van fossiele energie naar hernieuwbare energie (stroom). Daardoor daalt het gasverbruik onmiddellijk, en kun je later alsnog de overstap naar een warmtepomp maken. Dan kun je ook de ruimteverwarming/koeling duurzaam laten verzorgen.

Zonnepanelen maken de opwekking 100% fossielvrij

Nog een stapje verder? Plaats zonnepanelen om de elektra op te wekken die nodig is om de boiler op te warmen. Zo weet je zeker dat de elektra die je verbruikt ook duurzaam is opgewekt. Draag je meteen een steentje bij aan het beperken van CO2-uitstoot van de aarde. 

Door de rustige manier van verwarmen wordt de uit zonnepanelen opgewekte energie rechtstreeks benut, nog voordat er teruggeleverd wordt aan het net. Hierdoor heb je straks bij het vervallen van de salderingsregeling nog steeds een gunstig resultaat van je panelen. Je hebt op die manier een waterbatterij die opwarmt op 100% groene energie.

Benieuwd naar een elektrische boiler van STIEBEL ELTRON?

Gebruik sanitair warm water ook in jouw huishouden als eerste stap om met weinig kosten meer te besparen in je voetafdruk en de nieuwe generatie een zorgeloze toekomst te kunnen bieden. Bekijk ons ruime assortiment elektrische boilers.

Deze blog is geschreven door onze collega Roy Hultermans.