Geschiedenis

Van 1924 tot nu

De succesvolle geschiedenis van STIEBEL ELTRON begint met de uitvinding en de productie van de ringdompelaar, in een werkplaats in een achtertuin ergens in Berlijn in het jaar 1924. Tot op de dag van vandaag blijft de onderneming trouw aan de principes van haar oprichter dr. Theodor Stiebel, door innovatieve producten van het hoogste kwaliteitsniveau te produceren. Daardoor is STIEBEL ELTRON uitgegroeid tot een toonaangevende fabrikant op het gebied van "Warm water" en "Duurzame energie".

Oprichting en eerste successen

In 1924 ontwikkelt dr. Theodor Stiebel de ringdompelaar. Op 5 mei richt hij het bedrijf ELTRON dr. Theodor Stiebel op. Hetzelfde jaar start hij met de fabricage van ringdompelaars in een kleine werkplaats in een achtertuin in de Reichenberger Straße.

In 1927 ziet de eerste kleine doorstromer het licht, met een vermogen van 1 kW en 2-traps werking, een revolutionaire innovatie. Deze krijgt als eerste van haar soort het VDE-keurmerk. Het bedrijf heeft intussen 30 medewerkers.

Vanaf 1931 omvat het productgamma ook overloop-, hogedruk- en kokendwatertoestellen met een watercapaciteit, afhankelijk van het model, tot 600 liter. De onderneming introduceert de doorstroomboiler, die snel warm water bereidt.

In 1943, tijdens de tweede wereldoorlog, wordt de fabriek in Berlijn volledig verwoest. Daarop besluit dr. Theodor Stiebel de onderneming te vestigen in Holzminden, in de Duitse deelstaat Nedersaksen.

Nieuwe start in Holzminden

In 1944 breidt de onderneming in Holzminden uit met nieuwe productiehallen om over voldoende productiecapaciteit te beschikken. In het daaropvolgende jaar gaat de productie van niet-elektrische apparaten zoals kook- en braadpannen, watersproeibussen en strijkijzers van start.

In 1946 wordt de productie van elektrische apparaten hervat, zoals convectieovens en warmhoud- en kookplaten. Ook de productie van kokendwatertoestellen zoals dompelaars gaat weer van start. Ondertussen telt de onderneming 400 medewerkers.

In 1960 overlijdt dr. Theodor Stiebel, de oprichter van de onderneming, op 66-jarige leeftijd. Met 160 octrooien in binnen- en buitenland behoort hij tot de pioniers van de moderne warmwaterproductie.

De weg naar duurzame energie

In 1968 wordt de onderneming één van de pioniers op het gebied van moderne elektrische verwarming, met de ontwikkeling van accumulatieverwarming. De zogenaamde ‘nachtstroomkachels’ benutten de daluren, dus het goedkopere nachttarief, om accumulatiestenen te verwarmen, die de warmte vasthouden en ze overdag vrijgeven in de woning.

In 1976 begint STIEBEL ELTRON als één van de eerste fabrikanten met de ontwikkeling en productie van warmtepompen. Door de oliecrisis, stijgende stookolieprijzen en autovrije zondagen is de bevolking in de jaren '70 anders gaan denken. Voor het eerst is er aandacht voor systemen die werken met duurzame energie. In de daarop volgende jaren zal de onderneming de warmtepomptechniek verder ontwikkelen en zich zo positioneren als Duitse marktleider.

In 1977 leidt het idee om zonne-energie te benutten tot de ontwikkeling van zonnecollectoren. In de daarop volgende jaren introduceert STIEBEL ELTRON een heel gamma met vlakkeplaatcollectoren met een hoog vermogen, zonneboilers en compacte zonne-installaties.

Innovaties voor elke behoefte

In 1987 brengt STIEBEL ELTRON met de DHE de eerste volledig elektrische doorstromer ter wereld op de markt. Het begrip 'comfort' op het gebied van warmwaterproductie krijgt een nieuwe dimensie: de elektrische doorstromer levert onmiddellijk na het inschakelen tot op de graad nauwkeurig verwarmd water. Ook wanneer er extra aftappunten geopend worden, blijft het water op de ingestelde temperatuur.

In 1991 wordt het productassortiment uitgebreid met ventilatiesystemen met warmteterugwinning. Moderne ventilatiesystemen zorgen niet alleen voor een gezond binnenklimaat, ze houden ook de gebouwstructuur in goede staat en werken bijzonder energiezuinig.

Wereldtentoonstelling en expansie

In 2000 neemt STIEBEL ELTRON met een speciaal project voor energiezuinige woningen, het "Tuincomplex Brombeerweg", deel aan de wereldtentoonstelling EXPO 2000. Met het project EXPO 2000 laat Dr. Ulrich Stiebel zien dat een gezonde en milieubesparende manier van bouwen en wonen ook economisch zeker verantwoord kan zijn.

In 2002 neemt STIEBEL ELTRON de afdeling ‘Haustechnik’ van Electrolux Duitsland over en is met ingang van 1 januari 2002 eigenaar van Electrolux-Haustechnik GmbH en dus de merknamen AEG en Zanker voor toestellen voor warmwaterproductie, elektrische verwarming, oppervlakteverwarming, klimaatregeling en ventilatie. Door deze overname – de grootste acquisitie in de geschiedenis van STIEBEL ELTRON – groeit de onderneming ineens met nagenoeg een derde.

In 2004 koopt STIEBEL ELTRON Tatramat op, een Slowaaks bedrijf dat hoofdzakelijk toestellen voor warmwaterproductie en speciale warmtepompen produceert en distribueert. Tatramat is vooral in Oost- en Midden-Europa een grote naam.

Investeringen in de toekomst

In 2007 bouwt STIEBEL ELTRON in Holzminden de modernste en grootste warmtepompenfabriek van Midden-Europa, een investering van meer dan 10 miljoen euro. De bouw van de dr.-Theodor-Stiebel-hal, met een oppervlakte van nagenoeg 6.000 vierkante meter, vormt een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van de onderneming. Deze biedt een productiecapaciteit van meer dan 25.000 warmtepompen per jaar.

In 2009 investeert STIEBEL ELTRON verder in Duitse productievestigingen. De onderneming reageert op de sterk gestegen vraag naar warmtepompen wereldwijd door een tweede fabriek voor warmtepompen te openen in Holzminden, een investering van zo'n acht miljoen euro.

Het succesverhaal gaat verder

In 2014 viert de onderneming haar 90-jarig bestaan: in 1924 legde dr. Theodor Stiebel de eerste steen voor het succesverhaal van STIEBEL ELTRON.

Op 5 mei, de dag van de inschrijving in het handelsregister in 1924, werd in 2014 opnieuw een eerste steen gelegd: voor een nieuw opleidings- en communicatiecentrum in Holzminden. De onderneming investeert zo'n 16 miljoen euro in het nieuwe opleidingscentrum.

Nieuw opleidingscentrum: opening van de Energy Campus

In 2015 wordt de energietransitie realiteit in de Energy Campus, een “energie-plus-gebouw” met indrukwekkende opleidingsmogelijkheden. De Energy Campus is een live laboratorium van duurzame energietechnieken. Het nieuwe opleidings- en communicatiecentrum werd officieel ingehuldigd op 24 november.

STIEBEL ELTRON breidt afdeling ventilatie uit

In 2016 neemt STIEBEL ELTRON het in Meinerzhagen en Ulm gevestigde MDM Diels GmbH over. De dochteronderneming LTM van MDM Diels is met hoogwaardige producten op de markt vertegenwoordigd. De focus ligt op decentrale ventilatietoepassingen. Met de overname zet STIEBEL ELTRON een grote stap naar de verdere ontsluiting van de strategisch belangrijke sector van de mechanische ventilatie. 

Omzetrecord bij STIEBEL ELTRON

In 2017 meldt STIEBEL ELTRON de hoogste omzet in de geschiedenis van de onderneming. Voor het eerst doorbrak de onderneming de grens van 500 miljoen euro. Het vorige record was de omzet uit 2012 met 483 miljoen euro. De stijging was te danken aan de groei in alle activiteiten van de onderneming: de afdeling duurzame energie met warmtepompen en ventilatietoestellen, evenals de afdeling warm water met doorstromers, kleine en staande boilers.

STIEBEL ELTRON verwerft Danfoss Värmepumpar AB (Thermia)

2018 De STIEBEL ELTRON-groep neemt de onderneming Danfoss Värmepumpar AB over die bekend staat onder de merknaam 'Thermia warmtepompen' van het Deense Danfoss A/S. Thermia staat in de top drie van de grootste warmtepompaanbieders op de Scandinavische markt met een omzet van jaarlijks circa 68 miljoen euro. Met zijn zetel in Arvika, Zweden, had Thermia in 2018 ongeveer 210 medewerkers in dienst in Zweden, Finland en Noorwegen. "De sterke positie van Thermia in de Scandinavische landen en de moderne productportefeuille vullen de focus van STIEBEL ELTRON op verwarmen en koelen met duurzame energie perfect aan. De kracht van het productassortiment van Thermia zal STIEBEL ELTRON ook helpen om haar zakelijke activiteiten op andere markten te ontwikkelen die door brine-water-warmtepompen gedomineerd worden", aldus Dr. Nicholas Matten, directeur STIEBEL ELTRON.

125e verjaardag van de oprichter van de onderneming, Dr. Theodor Stiebel

2019 Met circa 150 gasten vierden Dr. Ulrich Stiebel en Frank Stiebel in het kader van een feestelijke plechtigheid op de Energy Campus in Holzminden wat nu de 125e verjaardag geweest zou zijn van hun vader – de oprichter van STIEBEL ELTRON, Dr. Theodor Stiebel. "Vandaag eren wij een visionair in zijn tijd", zegt Prof. Dr. Klaus Töpfer in zijn lovende rede over de oprichter van de onderneming. "Dr. Theodor Stiebel heeft zijn visie met durf in de praktijk gebracht – durf in plaats van moed, want durf houdt rekening met het risico. Daarbij heeft hij zijn ervaring, zijn kennis telkens vanuit één oogpunt ingezet: wat kan ik zo voor de mensheid doen met een zakelijk doel? Ten slotte heeft hij precies die ontwikkelingsrichting gekozen die zich vandaag de dag uitbetaalt."

Strategische participatie van STIEBEL ELTRON in Zimmermann Lüftungs- und Wärmesysteme

2020 STIEBEL ELTRON is de nieuwe meerderheidsaandeelhouder van Zimmermann Lüftungs- und Wärmesysteme GmbH & Co. KG, die actief is op de verwarmingsmarkt met de merken "Proxon" en "Atarus". De lucht-verwarmingsspecialist uit Freudenberg richt zich op innovatieve lucht-lucht-warmtepomptechniek in Duitsland. "Door deze participatie dringen we door in een marktsegment dat we zelf niet of alleen met speciale oplossingen bedienen", aldus Dr. Nicholas Matten, bedrijfsleider STIEBEL ELTRON.