Geschiedenis

Van 1924 tot nu

De succesvolle geschiedenis van STIEBEL ELTRON begint met de uitvinding en de productie van de ringdompelaar, in een werkplaats in een achtertuin ergens in Berlijn in het jaar 1924. Tot op de dag van vandaag blijft de onderneming trouw aan de principes van haar oprichter dr. Theodor Stiebel, door innovatieve producten van het hoogste kwaliteitsniveau te produceren. Daardoor is STIEBEL ELTRON uitgegroeid tot een toonaangevende fabrikant op het gebied van "Warm water" en "Duurzame energie".

Ringdompelaar van STIEBEL ELTRON 1924
Het begon allemaal met de ringdompelaar...

Oprichting en eerste successen

In 1924 ontwikkelt dr. Theodor Stiebel de ringdompelaar. Op 5 mei richt hij het bedrijf ELTRON dr. Theodor Stiebel op. Hetzelfde jaar start hij met de fabricage van ringdompelaars in een kleine werkplaats in een achtertuin in de Reichenberger Straße.

In 1927 ziet de eerste kleine doorstromer het licht, met een vermogen van 1 kW en 2-traps werking, een revolutionaire innovatie. Deze krijgt als eerste van haar soort het VDE-keurmerk. Het bedrijf heeft intussen 30 medewerkers.

Vanaf 1931 omvat het productgamma ook overloop-, hogedruk- en kokendwatertoestellen met een watercapaciteit, afhankelijk van het model, tot 600 liter. De onderneming introduceert de doorstroomboiler, die snel warm water bereidt.

In 1943, tijdens de tweede wereldoorlog, wordt de fabriek in Berlijn volledig verwoest. Daarop besluit dr. Theodor Stiebel de onderneming te vestigen in Holzminden, in de Duitse deelstaat Nedersaksen.

STIEBEL ELTRON, fabriek in Holzminden, productie van warm watertoestellen
Een nieuw begin in Holzminden

Nieuwe start in Holzminden

In 1944 breidt de onderneming in Holzminden uit met nieuwe productiehallen om over voldoende productiecapaciteit te beschikken. In het daaropvolgende jaar gaat de productie van niet-elektrische apparaten zoals kook- en braadpannen, watersproeibussen en strijkijzers van start.

In 1946 wordt de productie van elektrische apparaten hervat, zoals convectieovens en warmhoud- en kookplaten. Ook de productie van kokendwatertoestellen zoals dompelaars gaat weer van start. Ondertussen telt de onderneming 400 medewerkers.

In 1960 overlijdt dr. Theodor Stiebel, de oprichter van de onderneming, op 66-jarige leeftijd. Met 160 octrooien in binnen- en buitenland behoort hij tot de pioniers van de moderne warmwaterproductie.

Vrouw houdt handen boven elektrische radiator van STIEBEL ELTRON
STIEBEL ELTRON is een pionier in de moderne elektrische verwarming

De weg naar duurzame energie

In 1968 wordt de onderneming één van de pioniers op het gebied van moderne elektrische verwarming, met de ontwikkeling van accumulatieverwarming. De zogenaamde ‘nachtstroomkachels’ benutten de daluren, dus het goedkopere nachttarief, om accumulatiestenen te verwarmen, die de warmte vasthouden en ze overdag vrijgeven in de woning.

In 1976 begint STIEBEL ELTRON als één van de eerste fabrikanten met de ontwikkeling en productie van warmtepompen. Door de oliecrisis, stijgende stookolieprijzen en autovrije zondagen is de bevolking in de jaren '70 anders gaan denken. Voor het eerst is er aandacht voor systemen die werken met duurzame energie. In de daarop volgende jaren zal de onderneming de warmtepomptechniek verder ontwikkelen en zich zo positioneren als Duitse marktleider.

In 1977 leidt het idee om zonne-energie te benutten tot de ontwikkeling van zonnecollectoren. In de daarop volgende jaren introduceert STIEBEL ELTRON een heel gamma met vlakkeplaatcollectoren met een hoog vermogen, zonneboilers en compacte zonne-installaties.

Onmiddellijk warm water STIEBEL ELTRON (DHE) in de douche, tot op de graad nauwkeurig warm water
Tot op de graad nauwkeurig warm water: de eerste volledig elektrische doorstromer ter wereld

Innovaties voor elke behoefte

In 1987 brengt STIEBEL ELTRON met de DHE de eerste volledig elektrische doorstromer ter wereld op de markt. Het begrip 'comfort' op het gebied van warmwaterproductie krijgt een nieuwe dimensie: de elektrische doorstromer levert onmiddellijk na het inschakelen tot op de graad nauwkeurig verwarmd water. Ook wanneer er extra aftappunten geopend worden, blijft het water op de ingestelde temperatuur.

In 1991 wordt het productassortiment uitgebreid met ventilatiesystemen met warmteterugwinning. Moderne ventilatiesystemen zorgen niet alleen voor een gezond binnenklimaat, ze houden ook de gebouwstructuur in goede staat en werken bijzonder energiezuinig.

STIEBEL ELTRON, laagenergiewoningen voor de wereldtentoonstelling EXPO 2000
De laagenergiewoningen van Tuincomplex Brombeerweg, gebouwd in het kader van de wereldtentoonstelling EXPO 2000

Wereldtentoonstelling en expansie

In 2000 neemt STIEBEL ELTRON met een speciaal project voor energiezuinige woningen, het "Tuincomplex Brombeerweg", deel aan de wereldtentoonstelling EXPO 2000. Met het project EXPO 2000 laat Dr. Ulrich Stiebel zien dat een gezonde en milieubesparende manier van bouwen en wonen ook economisch zeker verantwoord kan zijn.

In 2002 neemt STIEBEL ELTRON de afdeling ‘Haustechnik’ van Electrolux Duitsland over en is met ingang van 1 januari 2002 eigenaar van Electrolux-Haustechnik GmbH en dus de merknamen AEG en Zanker voor toestellen voor warmwaterproductie, elektrische verwarming, oppervlakteverwarming, klimaatregeling en ventilatie. Door deze overname – de grootste acquisitie in de geschiedenis van STIEBEL ELTRON – groeit de onderneming ineens met nagenoeg een derde.

In 2004 koopt STIEBEL ELTRON Tatramat op, een Slowaaks bedrijf dat hoofdzakelijk toestellen voor warmwaterproductie en speciale warmtepompen produceert en distribueert. Tatramat is vooral in Oost- en Midden-Europa een grote naam.

STIEBEL ELTRON fabriek productie van warmtepompen
Productie van warmtepompen in Holzminden

Investeringen in de toekomst

In 2007 bouwt STIEBEL ELTRON in Holzminden de modernste en grootste warmtepompenfabriek van Midden-Europa, een investering van meer dan 10 miljoen euro. De bouw van de dr.-Theodor-Stiebel-hal, met een oppervlakte van nagenoeg 6.000 vierkante meter, vormt een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van de onderneming. Deze biedt een productiecapaciteit van meer dan 25.000 warmtepompen per jaar.

In 2009 investeert STIEBEL ELTRON verder in Duitse productievestigingen. De onderneming reageert op de sterk gestegen vraag naar warmtepompen wereldwijd door een tweede fabriek voor warmtepompen te openen in Holzminden, een investering van zo'n acht miljoen euro.

Eerstesteenlegging van het nieuwe opleidingscentrum van STIEBEL ELTRON
Eerstesteenlegging van het nieuwe opleidingscentrum

Het succesverhaal gaat verder

In 2014 viert de onderneming haar 90-jarig bestaan: in 1924 legde dr. Theodor Stiebel de eerste steen voor het succesverhaal van STIEBEL ELTRON.

Op 5 mei, de dag van de inschrijving in het handelsregister in 1924, werd in 2014 opnieuw een eerste steen gelegd: voor een nieuw opleidings- en communicatiecentrum in Holzminden. De onderneming investeert zo'n 16 miljoen euro in het nieuwe opleidingscentrum.

De Energy Campus in Holzminden
De Energy Campus in Holzminden

Nieuw opleidingscentrum: opening van de Energy Campus

In 2015 wordt de energietransitie realiteit in de Energy Campus, een “plus-energie-gebouw” met indrukwekkende opleidingsmogelijkheden. De Energy Campus is een live laboratorium van duurzame energietechnieken. Het nieuwe opleidings- en communicatiecentrum werd officieel ingehuldigd op 24 november.