Heb jij ook last van keuzestress als het gaat om boilers?

Aan welke boiler denk jij direct? Een elektrische boiler, gasboiler, zonneboiler, indirect gestookte boiler of een keukenboiler? Wanneer pas je welke boiler toe? Onderstaand lichten wij de verschillende boilers en de toepasbaarheid toe.

Heb jij ook last van keuzestress als het gaat om boilers?

Wat is een boiler eigenlijk?

Een boiler komt van de Engelse term “to boil” dat vrij vertaald betekent “koken”. Een boiler is een toestel om water op te warmen, op te slaan en warm te houden. Waarbij het water direct (via gas of elektriciteit) of indirect wordt verwarmd (via een CV-ketel, gas, pellets of een zonnecollector).

Hoe werkt een boiler?

Bij het gebruik van een boiler wordt bij het tappen van warm water het verbruikte water in de boiler automatisch aangevuld en weer op temperatuur gebracht. De boilers die gebruikt worden in huishoudens maken gebruik van het principe dat koud water zwaarder is dan warm water. Het waterpeil in de boiler is altijd constant. Het water raakt dus niet “op”. Het kan voorkomen dat de boiler de warmtevraag op de moment niet aan kan doordat de opwarmtijd van koud water te lang is op de temperatuur op dat moment op peil te houden. 

Uitleg van de verschillende soorten boilers

Om een goed beeld te krijgen van de verschillende soorten boilers licht wij ze graag kort toe. Wilt u meer informatie? Kijk dan op onze website of neem contact op met een van onze accountmanagers

• Gasboiler

Een gasboiler houdt de voorraad warm water bij in een thermisch vat. Hoe werkt dat? Doordat koud water zwaarder is dan warm water verplaatst het warme water zin naar boven in de gasboiler. Als de gasboiler wordt gebruik verlaat het warme water de gasboiler via de bovenzijde dit komt mede doordat de gasboiler onderlangs wordt aangevuld met koud water. Als de watertemperatuur onder het ingestelde minimum komt dat zal de gasbrander aangaan en het water verwarmen. 

• Indirect gestookte boiler

Een indirect gestookte boiler sluit je aan op een solo ketel. Het cv water in de ketel stroomt door een warmtewisselaar in de boiler. Hierdoor wordt indirect het water verwarmd in de boiler. Dit werkt volgens het tegenstroomprincipe. Het warme water van de cv wordt van boven naar beneden door een spiraalvormige gewikkelde koperen buis door de boiler gepompt. Het afgevoerde water wordt naar de ketel teruggevoerd waar het weer wordt opgewarmd. Een indirect gestookte boiler heeft geen gastoevoer of rookgasafvoer nodig. 

• Elektrische boiler

Een elektrische boiler verwarmt het sanitaire water in uw woning op snelle en effectieve wijze. Een elektrische boiler verwarmt het water door middel van een verwarmingselement dat aangestuurd wordt door een thermostaat. Elektrische boilers zijn klein, vergen weinig tot geen onderhoud. Ze hebben geen gastoevoer of rookgasafvoer nodig. Ze kunnen overal worden geplaatst waar water en elektriciteit voor handen zijn. Ze kunnen ook op niet geventileerde plaatsen worden opgehangen. De elektrische boilers van STIEBEL ELTRON zijn energiezuinig. De SHZ  is een wandhangende topline boiler. STIEBEL ELTRON heeft een gelijkwaardigheidsverklaring voor de SHZ boilers (van 30 liter t/m 150 liter).

Dit betekent dat bij het maken van berekeningen van deze boilers voor toepassing in de nieuwbouw (maar ook bestaande bouw) een echte waarde ingevuld kan worden in plaats van een forfaitaire waarde. Dit heeft een gunstig effect op BENG 2. 

Het grootste voordeel van de STIEBEL ELTRON is dat installateurs niet hoeven na te denken of ze de juiste boiler hebben. Een 120 liter is een 120 liter en deze kan op verschillende manieren aangesloten worden (in hoeveel vermogen hij vraagt en daarmee hoe snel hij op warmt). Andere fabrikanten hebben daar meer types voor nodig. Dit betekent dat de installateur altijd maar 1 type in zijn bus hoeft te hebben.  

• Keukenboiler

Een keukenboiler is een elektrische boiler die in het keukenkastje onder de kraan wordt gemonteerd. De keukenboiler levert zonder wachttijd warm water. Dit type boiler wordt veelal de “close-in boiler” genoemd. STIEBEL ELTRON heeft de KBS, de nieuwe standaard keukenboiler in het assortiment.

• Zonneboiler

Een zonneboiler is een duurzaam product. Het maakt gebruik van de warmtestraling van het zonlicht. Je kan een zonneboiler gebruiken voor warm water in de douche, keuken of om je woning en zwembad mee te verwarmen. Zonneboilers worden op dezelfde manier opgewarmd als een indirect gestookte boiler. Het enige verschil is dat de verwarming van het circulerende water plaatsvind in de zonnecollector. 

Wilt u meer informatie? Kijk dan op onze website of neem contact op met een van onze accountmanagers.