Hoe je in ieder huis een Stiebel-Eltron warmtepomp kunt toepassen

Is een Stiebel-Eltron warmtepomp ook voor jouw huis een geschikte oplossing? In (bijna) iedere woning is het mogelijk om een warmtepomp te plaatsen. Hiermee kun je je gasverbruik drastisch verminderen. Het is zelfs mogelijk om je gasaansluiting helemaal te laten verwijderen. Hoe geschikt is jouw huis?

Feestjes

Voordat je je installateur gaat bellen en op alle feestjes gaat verkondigen dat je een duurzame medemens bent, omdat je nu dan toch eindelijk een warmtepomp hebt, is het verstandig om even pas op de plaats te maken. Want voordat je zover bent wil ik eerst graag even wat dingen met je doornemen. 

1. Check de isolatie van je huis

Eerst moeten we kijken naar hoe je huis geïsoleerd is. Dit kun je onder andere afleiden uit je bouwjaar. Is je huis gebouwd ná 2000? Dan mag je aannemen dat het goed zit. Zo niet, controleer dan eerst de spouwmuren, je dak en het glas. Zijn deze tussendoor verbeterd en verlies je hier niet te veel warmte? Dan is er geen belemmering voor het installeren van een warmtepomp en kun je misschien zelfs helemaal voor gasloos gaan. 

2. Check hoe je je huis nu verwarmt

Nadat je dit gecontroleerd hebt, komt het huidige verwarmingssysteem aan bod. 

Vloerverwarming
Heb je overal vloerverwarming? Top! Dit is de meest ideale manier om de warmte in je huis te verdelen. De weg is vrij voor een warmtepomp. 

Heb je geen, of niet overal, vloerverwarming? Dan zijn er een aantal mogelijkheden. Een optie is om met een lagere temperatuur je huis te gaan verwarmen. Je kunt testen of dit in jouw huis werkt, door een periode de watertemperatuur uit je cv-ketel te verlagen naar 50 graden. Het komt vaak voor dat er alleen beneden vloerverwarming is; op de bovenverdiepingen hangen er radiatoren. Deze staan vaak maar minimaal open, er is dus minder warmte nodig. Waardoor je met de lagere temperatuur uit de warmtepomp je huis voldoende kan verwarmen. Is het niet warm genoeg in deze periode?  dan adviseren wij om toch eerst te investeren in een lage-temperatuur-verwarmingssysteem. Dan kun je denken aan vloerverwarming of speciale radiatoren. 

 

All-electric met warmtepomp

Alternatief is om een warmtepomp te installeren die een hogere temperatuur kan leveren. Bij Stiebel-Eltron is dit de WPL-A serie. Deze warmtepompen kunnen een watertemperatuur van 75 graden maken. Hierdoor is het mogelijk om je huidige verwarmingssysteem te blijven hanteren en deze warmte met de warmtepomp op te wekken. Je kunt dan ‘all-electric’ gaan en de gasaansluitingen opzeggen. 

 

Hybride met warmtepomp 

Een andere optie is om te kiezen voor een hybride installatie. Hierbij neemt de warmtepomp het grootste gedeelte voor zijn rekening. Komt hij tekort, dan schakelt de cv-ketel bij. Op deze manieren zit je er toch warmpjes bij! De Warmte pompen van Stiebel-Eltron zijn er in vermogen van 3,5 tot 45 KW. Waardoor je zelf kan bepalen hoe groot het gedeelte is wat de warmtepomp gaat doen. 

3. Check je warm water

Wat we niet mogen vergeten is je warme water. Hiervoor wordt in de meeste situaties de cv-ketel gebruikt. Deze verwarmt het koude water uit het net op tot een hoge temperatuur en mengt deze met koud water, tot de gewenste temperatuur. Uiteraard kan de warmtepomp dit ook. Alleen werkt deze niet zo snel als de cv-ketel. Hiervoor is al een alternatief bedacht: de zogenaamde boiler. Dit is een opslagvat met heet water dat opgewarmd is door de warmtepomp of een elektrisch element. Dit mengen we ook weer met water uit het systeem waardoor je met een lekkere temperatuur kunt douchen. 

 

Waar kies jij voor?

Heb je het bovenstaande gecontroleerd? Dan kun je een conclusie gaan trekken. Word je het groenste jongetje van de klas en ga je voor een ‘all-electric’ installatie? Met een warmtepomp voor de verwarming en warm water, met een boiler als opslag? Of doe je het stap voor stap en ga je voor hybride? Waarbij je de cv-ketel laat hangen voor warm water en een stukje verwarming? Of kom je tot de conclusie dat je huis al bijna, maar nog niet helemaal klaar is voor een warmtepomp en dat je eerst gaat isoleren?

Kies een installateur met de juiste kennis

Wat je keuze ook gaat worden, benader altijd een installateur met de juiste kennis en laat je goed voorlichten. Stiebel-Eltron kan je hierbij helpen. Neem contact op met onze accountmanagers via onze website.

Deze blog is geschreven door collega Mike de Hond