Waarom elektrische doorstromers geen energievreters zijn

Regelmatig krijgen wij bij STIEBEL ELTRON de vraag of elektrische doorstromers energievreters zijn. En of ze het water niet veel heter verwarmen dan eigenlijk nodig is. Klopt dat? Onze STIEBEL ELTRON doorstromerexperts ruimen de vooroordelen op.

Ik heb een elektrische doorstromer. Zit er nu een energievreter in mijn badkamer?

Wees niet bang, je hebt geen energievreter. Maar een elektrische doorstromer heeft uiteraard wel energie nodig om op te warmen. In principe geldt het volgende: voor het opwekken van warm water is nou eenmaal energie nodig - welke energiebron je ook gebruikt om je water mee te verwarmen. 

"Rendement van een elektrische doorstromer is bijna 99%”

Maar water elektrisch verwarmen in de keuken of douche met een elektrische doorstromer kost niet meer energie dan het water centraal verwarmen met bijvoorbeeld een CV-ketel. Technisch gesproken: het rendement (oftewel de verhouding tussen toegevoegde elektrische energie en opgenomen energie) van een elektrische doorstromer is bijna 99%. 

De technologie van de elektrische doorstromer is duidelijk zeer efficiënt. Wanneer is een doorstromer aan te raden?

Je kunt goed voor een elektrische doorstromer gaan als je bijvoorbeeld heel lange warmwaterleidingen in huis hebt, maar niet zonder comfort wilt. Niets is vervelender als je de warmwaterkraan opendraait en eerst moet wachten tot het warme water uit de boiler eindelijk de badkamer bereikt. In het ergste geval lopen er vele liters water door de leiding voordat je eindelijk je gewenste temperatuur hebt. Decentrale productoplossingen voorkomen opslag-, circulatie- en distributieverliezen. De totale verliezen met centrale oplossingen kunnen al snel, afhankelijk van de toepassing, een groot deel van het geheel op zich nemen. 

“Met STIEBEL ELTRON gebruiken klanten alleen zoveel water en energie als nodig is”

In deze situaties kun je goed een elektrische doorstromer gebruiken. Het water wordt direct ter plaatse verwarmd, de kraan wordt geopend en het warme water stroomt uit de leiding. Ons credo: Met STIEBEL ELTRON producten gebruiken klanten alleen zoveel water en energie als nodig is. Water en energie zijn immers kostbaar.

Zijn er verschillende soorten doorstromers?

Er zijn twee soorten doorstromers: hydraulisch en elektronisch gestuurde doorstromers.

Bij hydraulisch gestuurde doorstromers wordt het water verwarmd met een constant hoog vermogen. Door koud water toe te voegen, koelt het water vervolgens af tot de gewenste temperatuur. Het water is eerst dus te warm, dan te koud. Voordat je je perfecte comforttemperatuur hebt, stroomt er veel water door de leiding. 

“Efficiëntie plus comfort”

Met de elektronisch gestuurde doorstromer is het slimmer geregeld: deze doorstromer verbruikt voor het verwarmen van water alleen de elektriciteit die werkelijk nodig is. Dat bespaart in de eerste plaats energie. En: Geen extra koud water meer. Open de kraan en de gewenste comfortabele temperatuur is er. Efficiëntie plus comfort. 

De intelligentie van STIEBEL ELTRON elektrische doorstromers

De STIEBEL ELTRON elektrische doorstromers zijn intelligent - uitgevoerd met de 3i- of 4i-technologie. Deze doorstromers hebben een 3-voudige of 4-voudige intelligentie. Bij de 4i-technologie worden drie sensoren gecombineerd met een motorventiel. Inlaattemperatuur, uitlaattemperatuur en stroomsnelheid worden geregistreerd door de sensoren. Geweldige technologie! Want het zorgt ervoor dat de temperatuur aangenaam warm blijft, zeker als de hoeveelheid water stijgt. Misschien herinner je je nog uit je kindertijd toen het ineens koud werd onder de douche omdat iemand tegelijkertijd zijn handen waste in de badkamer. Dit is voorgoed verleden tijd!

Ik snap het, doorstromertechnologie is echt slim. Hoe kan ik mijn doorstromer aanpassen om geld te besparen?

De beste tip, let op, gaat over de bediening van de kraan. Veel klanten kiezen voor de middelste stand. Dus ze mengen altijd koud water met het verwarmde water om te genieten van de gewenste temperatuur. Beter: zet de kraan helemaal warm en regel de temperatuur op de elektrische doorstromer. Dit betekent dat de energie die wordt gebruikt om het water te verwarmen gelijk is aan de energie die je daadwerkelijk gebruikt. 

“Iedereen zijn favoriete temperatuur”

Met de DHE Connect comfort elektrische doorstromer kun je zelfs meerdere gewenste temperaturen opslaan. Perfect wanneer warme en koude douchegebruikers onder één dak wonen. Dan kiest iedereen zijn favoriete temperatuur en heb je geen ruzie over “te warm” of “te koud”. Iedereen kiest wat hij nodig heeft. Daarnaast is er de eco-functie, die het debiet van het water aanpast. 

Benieuwd naar onze elektrische doorstromers?

Ook de garantie op water dat snel de gewenste temperatuur heeft, zonder het milieu te belasten en met lage kosten? Wij hebben voor elke situatie de juiste elektrische doorstromer. Neem contact op met onze accountmanagers of bekijk onze assortiment.

Deze blog is geschreven door collega Sander Broos