Doorstromer wat is het en wat kan je ermee?

Een doorstromer is een soort waterverwarming die in werking treedt zodra er warm water wordt gevraagd. Een doorstromer is eigenlijk niets meer dan een spirale stang. Aan de ene kant stroomt er koud water in waarbij het water in de spiraal wordt opgewarmd. Het water komt er aan de andere kant warm uit. Elektrische verwarmingsdraden zorgen in de spiraal voor de gewenste temperatuur (tot maximaal 60 graden). Je kan direct genieten van warm water.

Het is mogelijk om meerdere aftappunten op aan te sluiten op een doorstromer. Dit is wel afhankelijk van het type doorstroomtoestel. Het vermogen van de doorstroomverwarmer bepaalt hoeveel warm water het toestel kan leveren. 

Rendement van een doorstromer

Een doorstromer wordt in de volksmond ook wel geiser genoemd. Het is een alternatief voor een boiler. Bij een boiler is het water dat opgewarmd moet worden al voorverwarmd in de boiler. Het kost minder energie om het water op de gewenste temperatuur te brengen. Als je kijkt naar een doorstromer kan ook gezegd worden dat het rendement van een doorstromer hoger is. Doordat je weinig energie verbruikt bespaar je aanzienlijk op je energierekening. 

Zijn er ook nadelen?

Bij gebruik van een doorstromer duurt het langer om het bad te vullen met water en deze op de juiste temperatuur te krijgen. Bij een boiler heeft het bad binnen enkele minuten de gewenste temperatuur. Helaas kan je bij een doorstromer niet gelijktijdig douchen en het warm water in de keuken gebruiken. Indien er wel gelijktijdig gebruik gemaakt wordt van het warme water staat iemand letterlijk onder een koude douche. Vergeet niet dat de doorstromer wel positief is voor je energierekening.

Is elke doorstromer geschikt in alle situaties?

Nee, zeker niet. Niet elke doorstromer is geschikt voor de douch. Voor gebruik bij douchen is minimaal een doorstromer van 15 kW nodig. Deze geeft ruim 8 liter water per minuut. Dit is prima om comfortabel te douchen. Doorstromer met 11 kW of 13 kW geven te weinig warm water om te douchen. 

Doorstroomverwarmers met i-technologie - voor een voortreffelijk warmwatercomfort

STIEBEL ELTRON levert een doorstromer met i-technologie. Deze geeft een nieuwe dimensie aan de begrippen 'volledig elektronisch geregeld', 'elektronisch geregeld' en 'elektronisch gestuurd'. De i-technologie verhoogt je warmwatercomfort én de energie-efficiëntie van je elektrische doorstromer. De temperatuur van het water in je leiding hangt af van verschillende factoren. In de warm water doorstromer zitten sensoren die de (schommelende) temperatuur van het inkomende water bepalen. Hoe hoogwaardiger de doorstroomverwarmer, hoe meer sensoren er zijn die de watertemperatuur controleren, en hoe minder temperatuurschommelingen je dus zult voelen in het water dat uit je kraan komt. Meer weten? Bekijk onze website of neem contact op met een van onze accountmanagers.

Vind je ideale doorstromer

Maak gebruik van de tabel op onze website en vind je ideale STIEBEL ELTRON doorstromer. Wil je meer informatie? Bekijk onze website of neem contact op met een van onze accountmanagers.