Ik zet wel even een raam open

Leg jouw klant uit waarom dat niet voldoende is

Ken je dat wanneer je bij klanten aan tafel zit en zij zeggen “wat is er tegenwoordig mis met gewoon even een raam openzetten”. Jij weet als installateur waarom dat in veel gevallen niet volstaat. Ventilatie aan klanten uitleggen kan uitdagend zijn. Wij bieden jou een antwoord wat klanten begrijpen. Zo besteed jij minder tijd aan uitleg en meer aan jouw core-business.

Ventilatie - geef weer lucht aan je leven

Ventileren klinkt zo simpel als een raam openzetten

In 'de noodzaak van ventileren' leggen we uit waarom elke woning geventileerd moet worden. De volgende uitdaging is dat veel klanten uit een generatie komen die is opgegroeid in slecht geïsoleerde woningen waarbij ventilatie is geregeld zonder dat ze het door hebben. Dat maakt het voor jou als specialist niet gemakkelijk om ze te overtuigen om te investeren in een ventilatiesysteem.

Dit is wat jij jouw klanten vertelt; Ventilatie gaat om continu ventileren en niet om zo nu en om een keer per dag even luchten.

Basisventilatie kent eigenlijk iedereen wel, dit wordt vaak verzorgd via roosters of klepraampjes, doorgaans geplaatst op minstens 1,80 m boven de vloer om tocht te vermijden. Zodra het tocht doet men het raam dicht en pas als het onfris gaat ruiken doet men het weer open. In veel gevallen is de ruimte dan nog onvoldoende geventileerd.  

Naast basisventilatie bestaat ook 'spuiventilatie', waarvoor openslaande ramen en deuren worden gebruikt. Bijvoorbeeld 's ochtends na het slapen om de slaapkamers te luchten of na een gezellige avond om de woonkamer snel op te frissen. Deze periodes hoeven niet lang te zijn, bijvoorbeeld 15 minuten, om overmatig warmteverlies te voorkomen.

In oudere of slecht onderhouden woningen kan ongecontroleerde ventilatie door kieren en naden voorkomen. Dit resulteert in onnodig energieverlies en comfortproblemen zoals tocht.

Verder moet men onthouden dat lucht alleen een vertrek kan binnenkomen als het ook weer ergens uit kan. Dit betekent dat het niet helpt wanneer alleen een rooster in één buitengevel van een vertrek geopend wordt. 

 

Bekijk ventilatiesystemen

Ventilatie uitleggen aan de hand van cijfers

Om de lucht fris te houden, is een continue ventilatie van 25-50 m3 per uur aan verse lucht per persoon nodig, wat betekent dat een gemiddelde woonkamer met vier personen minimaal 100 m3/h basisventilatie nodig heeft. Om dit voor elkaar te krijgen heb je een rooster of klepraam met een opening van ongeveer 300 cm2 nodig. Dit formaat zorgt ervoor dat er voldoende lucht binnenkomt, zelfs bij weinig wind (2 m/s). Bij weinig wind met dit formaat komt er 216 m3 per uur aan frisse lucht binnen. Dat betekent voldoende ventilatie per uur voor een gemiddelde woonkamer met vier personen. Maar dat betekent dus wel dat het rooster of klepraam de hele dag open moet staan. En dat het essentieel is, als je geen last van tocht wil hebben, dat de bediening van klepraampjes en roosters flexibel is. Zo kunnen de roosters ook halfopen of op 10% open staan bij hogere windsnelheden.

Met een raam openzetten komt er dus wel tijdelijk voldoende frisse lucht binnen, echter is het van belang dat je doorgaans de gehele dag toevoer en afvoer hebt.

Mechanische ventilatie zorgt ervoor dat je gegarandeerd de hele dag door voldoende ventileert zonder dat jouw klant zich hier druk over hoeft te maken.

Bekijk de VRC-W 450 Premium

Geen ventilatieuitdaging te groot

Zit de uitdaging voor jou niet in de uitleg, maar juist in het selecteren van een passend systeem voor jouw klant? Daarmee helpen we je ook graag. Maak een afspraak met een van onze experts op het gebied van ventilatie voor persoonlijk advies. 

Maak een afspraak