Aanschaffen warmtepomp financieren?

Soms is financieren interessant

Zoals u wellicht zult weten, zijn er diverse subsidiemogelijkheden omtrent energiebesparende maatregelen. Maar wist u ook dat u een warmtepomp kunt financieren? Dit geldt ook voor Verenigingen van Eigenaars.

Waarom een warmtepomp financieren?
Een warmtepomp valt onder de energiebesparende maatregelen. Het financieren daarvan kan voordelig en interessant zijn wanneer de besparing op de energiekosten hoger is dan het maandelijkse af te lossen bedrag op de lening.

Soorten financiering
1. Hypotheek

Wanneer u een huis koopt, sluit u hoogstwaarschijnlijk een hypotheek af. Het is daarbij mogelijk om extra geld te lenen voor duurzame investeringen. De gedachte hierachter is eigenlijk heel logisch: wie minder energiekosten heeft, kan meer hypotheekkosten dragen. Bovendien wordt uw huis door duurzame investeringen meer waard.
Normaal gesproken financiert u 101% van de waarde van het huis. Bij diverse hypotheekverstrekkers is het echter mogelijk om 106% te financieren. Zo krijgt u 5% extra ruimte voor duurzame investeringen. Deze extra ruimte komt tot €9000,- bovenop het maximaal te lenen bedrag. Dit geldt trouwens ook voor bestaande woningen met een A++ label. Heeft u een nul-op-de-meter-woning, dan mag u zelfs €25.000,- extra financieren boven het maximaal te lenen bedrag.

Wat moet u doen om in aanmerking te komen?
Er moet een energieprestatiegarantie zijn afgegeven voor minimaal tien jaar. Uw bruto jaarinkomen moet minimaal € 33.000,- zijn. De extra financiering wordt in een depot geplaatst, totdat de bank heeft gecontroleerd dat het daadwerkelijk om een duurzame investering gaat.
Heeft u een hypotheek met Nationale Hypotheek garantie (NHG) dan is het nog eenvoudiger. U hoeft dan alleen maar een kostenspecificatie van de duurzame investeringen aan te leveren. Achteraf moet u natuurlijk nog wel kunnen aantonen dat het om energiebesparende maatregelen gaat.

2. Energiebespaarlening voor particuliere woningbezitters en VvE’s
Bent u een particuliere woningbezitter of Vereniging van Eigenaars? En wilt u energiebesparende maatregelen aanbrengen? Dan kunt u voor financieringen ook terecht bij het Nationaal Energiebespaarfonds. Dit fonds heeft een omvang van € 300 miljoen, waarvan het rijk € 75 heeft ingelegd. De overige € 225 miljoen is ingelegd door de ASN Bank en Rabobank. De gehanteerde rente is relatief laag, waardoor een de lening gunstig en interessant is, zeker gezien de besparing die er tegenover staat. De lage rente staat voor de gehele periode vast: u komt dus niet voor verrassingen te staan. De rente en aflossing stromen terug in het fonds, zodat er opnieuw energiebespaarleningen kunnen worden verstrekt. En zo is de cirkel weer rond.

Particulieren
Als particuliere woningbezitter kunt u voor uw bestaande woning een lening aanvragen voor 24 energiebesparende maatregelen. Een voorbeeld hiervan is een warmtepomp. De leningen die beschikbaar worden gesteld liggen tussen de € 2.500 en € 25.000,-. De terugbetaaltijd is afhankelijk van de hoogte van de lening en bedraagt 7, 10 of 15 jaar. Hoe langer de terugbetaaltijd, hoe hoger de rente. Er zijn ook grotere leningen beschikbaar in de vorm van een energiezuinig pakket (maximaal € 40.000,-) en Nul op de Meter (maximaal € 50.000,-). Beide hebben een looptijd van 15 jaar. De energiebespaarlening wordt gemeld bij het BKR als aflopend krediet.

Verenigingen van Eigenaars
Ook Verenigingen van Eigenaars (VvE) kunnen een Energiebespaarlening aanvragen. Voorwaarde is dat de VvE uit minimaal tien appartementsrechten bestaat. Het leenbedrag is minimaal € 25.000 en er is een maximaal ingesteld van € 5 miljoen. Het rentepercentage is afhankelijk van de gekozen looptijd van de lening. VvE's kunnen het geld bijvoorbeeld gebruiken voor de financiering van een warmtepomp.

Wilt u meer informatie, neem dan even contact met ons op.