Hoe werkt een warmtepomp op grondwater?

Warmtepompsysteem via grondwater

Warmtepomp: grondwater
De natuur heeft ons veel te bieden en wij kunnen er slim gebruik van maken. Zo onttrekt een warmtepomp energie aan haar omgeving om uw woning van warm water en warmte te voorzien. Een grondwater warmtepomp is ideaal voor bijvoorbeeld het verwarmen van grote gezinswoningen en commerciële gebouwen.

Warmtepomp op grondwater: hoe werkt het?
Voor een grondwater warmtepomp zijn er twee geboorde putten nodig. Eén van die putten doet dienst als winningsput en de andere wordt gebruikt als retourput. De warmte uit het grondwater in de winningsput wordt via een koelvloeistof naar de warmtepomp geleid. Die warmte komt dan uiteindelijk terecht in de woning, voor de verwarming of het warm water voor sanitair. De afgekoelde koelvloeistof wordt terug de retourput in gestuurd.

De grondwater warmtepomp: voordelen

U vraagt zich misschien af of een grondwater warmtepomp wel mogelijk is voor uw project en wat de voordelen precies zijn. Het eerste voordeel is dat er slechts twee boringen nodig zijn waardoor de installatiekosten relatief laag liggen. Ten tweede kunt u tijdens de zomer het gebouw goed koelen dankzij de grondwater warmtepomp.

Hoeveelheid grondwater voor grondwater warmtepomp
De hoeveelheid grondwater die u nodig heeft om uw warmtepomp optimaal te laten werken, is afhankelijk van het verwarmingsvermogen dat u wilt verkrijgen. Bij de becijfering van het beschikbare en benodigde grondwater wordt er geen rekening gehouden met invloeden zoals regenval. Bent u benieuwd of een warmtepomp met grondwater geschikt is voor uw project? Neem dan contact op met ons, wij staan klaar om u een antwoord te bieden op al uw vragen!