Is een hybride warmtepomp wel zo rendabel?

Is hybride wel zo mooi als het lijkt?

In de media is veel te lezen over hybride warmtepompen. Zij zouden de sleutel tot succes zijn en de ideale oplossing. Hoe zit dit?

Wat is hybride?
Bij hybride oplossingen wordt uitgegaan van een warmtepomp in combinatie met een gasgestookte ketel. 

Vast recht en aansluitkosten
Zodra u kiest voor een hybride oplossing, zult u nog steeds een gasaansluiting nodig hebben voor de CV-ketel. U moet dus zowel de aansluitingskosten voor de gasaansluiting betalen, als de kosten voor het vast recht van uw gasmeter. Dit wordt echter in alle verhalen vaak weggelaten, waardoor het een beetje appels met peren vergelijken wordt. Er wordt dan alleen geschermd met de investeringskosten, maar niet gesproken over de totale kosten. Dit geeft geen eerlijk beeld van de werkelijke totale kosten. Doet u dat wel, dan is het de vraag hoe rendabel uw investering in een hybride oplossing nog is, en of u niet beter kunt investeren in een niet-hybride (all-electric) oplossing. 

Met het gegeven dat de overheid de belasting op gas laat toenemen en op elektra laat afnemen, dient u deze berekening over een langere looptijd te bekijken. Een hybride warmtepomp bespaart natuurlijk wel op CO2 vergeleken met een CV-ketel.

Warm water wordt in die combinatie (hybride) namelijk vrijwel geheel met gas gecreëerd en is dus relatief 'duur'. Bij nieuwbouw is all-electric de nieuwe standaard. Wanneer u kiest voor een niet-hybride oplossing, bijvoorbeeld in de vorm van een lucht/water of brine/water warmtepomp, heeft u geen gasaansluiting meer nodig. U bespaart dus op de aansluitingskosten, plus vanaf dan betaalt u geen vast recht meer over de gasaansluiting: die heeft u immers geen meer.

Ook voor bestaande bouw heeft STIEBEL ELTRON geschikte warmtepomp-oplossingen. Kies daarom voor warmtepompen van STIEBEL ELTRON. We bespreken graag de mogelijkheden met u. Wilt u meteen en geheel vrijblijvend een warmtepomp offerte aanvragen? Vul dan ons offerte formulier even in.