Hoe verwarm je een woning zonder gas?

Gas wordt in Nederland al sinds 1951 gebruikt om woningen te verwarmen. Fossiele brandstoffen raken echter op. Daarnaast is het CO2-verbruik wat ermee gepaard gaat slecht voor het milieu. De hoogste tijd dus om te kijken wat ervoor nodig is om de overstap te maken naar een gasloze woning.

Gasverbruik

Het grootste deel van het gasverbruik in huis (zo’n 75%) gaat naar de verwarming van het huis. De rest wordt verbruikt voor verwarming van het water (20%) en voor koken (5%). Bij een gasloze woning heb je hier dus alternatieven voor nodig. Laten we eens kijken naar de grootste verbruik-post, namelijk de verwarming. 

Isolatie

Om een huis zo energiezuinig mogelijk te verwarmen is goede isolatie van groot belang. Je wilt natuurlijk niet dat je kostbare energie gelijk weer naar buitenvliegt. Je kunt je muren, vloeren, dak en ramen isoleren. Alles om de kou buiten te houden en de warmte binnen te houden. Door je huis goed te isoleren zullen de verbruikskosten dus vanzelfsprekend lager worden.

Verwarmen met gas

De volgende stap is dan om het huis te verwarmen. Een huis wordt in Nederland van oudsher vaak verwarmd door een gasgestookte cv-ketel (centrale verwarmingsketel). Deze zorgt voor het opstoken van warm water waarmee de centrale verwarming door het hele huis wordt opgewarmd. Wanneer je de thermostaat hoger zet, wordt het water in de ketel verwarmd door een brander die werkt op aardgas of stookolie. Dit water stroomt vervolgens naar de radiatoren of vloerverwarming en verwarmt hiermee de kamer. Net zolang tot de thermostaat de ingestelde temperatuur in de kamer meet. Het water dat is afgekoeld stroomt weer terug naar de ketel waar het weer verwarmd wordt. 

Gasloos verwarmen

Om een woning zonder gas te verwarmen heb je een alternatief nodig zoals bijvoorbeeld een warmtepomp. Een warmtepomp werkt iets anders dan een cv-ketel. Een warmtepomp werkt eigenlijk zoals een koelkast maar dan omgekeerd. Een koelkast haalt de warmte uit het eten en drinken dat je in de koelkast hebt staan en verplaatst die warmte naar de warmtewisselaar achter de koelkast. Beeld je nu eens in dat de warmtewisselaar van de koelkast jouw vloerverwarming is en dat je warmtepomp de warmte niet haalt uit de voedingswaren, maar uit de lucht, bodem of uit het grondwater. En dit vervolgens aan het warmtesysteem van je woning afgeeft. Om de warmtepomp te laten werken is er natuurlijk wel energie nodig. Net zoals de koelkast elektriciteit nodig heeft. Het rendement van een warmtepomp is afhankelijk van de buitentemperatuur en de temperatuur die hij moet aanmaken. Gemiddeld gaan we in dit voorbeeld even uit van een verhouding van 5 op 1. We hebben dus 1 deel elektriciteit nodig om 5 delen energie aan verwarming te kunnen leveren. Als je daarbij groene stroom gebruikt, dan veroorzaak je geen co2 uitstoot. Bovendien ben je dan onafhankelijk van fossiele brandstoffen zoals stookolie en gas. 

Ga jij gasloos verwarmen?

Dus, met de overstap van een cv-ketel naar een warmtepomp voor het verwarmen van je huis kun je flink op je gasverbruik besparen. En dat terwijl je op het gebied van comfort niets hoeft in te leveren. Misschien is het in jouw situatie juist interessanter om eerst alleen het warm water met een warmtepomp te verwarmen. Ook daar heeft STIEBEL ELTRON gepaste oplossingen voor. Wil jij nou ook flink besparen op je gasrekening? Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee wat voor jou de eerste handige stappen zijn richting een zorgeloze én wellicht gasloze toekomst! Bel 073-623 00 00 of mail info@stiebel-eltron.nl gerust!