NL op z’n kop: Hoe hybride wil je het hebben?

Tegenwoordig hoor je het aan alle kanten: De gaskraan moet dicht. Echter meer dan de helft van onze energie komt daar vandaan. Dus moeten we ook meer dan de helft van minder energie gaan gebruiken. Of zijn er andere oplossingen? In deze blog bespreken we de feiten, trends, keuzes & oplossingen. 

Hoe kunnen we het energietekort oplossen?

Vaak als het gaat over verduurzamen gaat het al snel over het idealisme óf economische belangen. Ga je voor zo duurzaam mogelijk tegen elke prijs of ga je voor zo goedkoop mogelijk. De discussie is echter breder dan dat, zoals zo vaak het geval is. Om dat verder uit te diepen, kijken we eerst naar de feiten: 

  • In 2050 moet Nederland 95% minder broeikasgassen uitstoten vergeleken met 1990. Het doel voor 2030 is 49% minder.
  • Vanaf 2026 bij vervanging van de cv-installaties moeten overstappen op een duurzamer alternatief

 

Hieruit blijkt dat los van idealisme of economische belangen, dat de overheid ook een belangrijke factor is. Want het energietekort is nou eenmaal een feit, die we met z’n allen moeten oplossen. Of je dit nou doet uit idealisme of uit economische belangen. 

 

Dan blijft de vraag hoe kunnen we het energietekort oplossen? Een van de belangrijke factoren in dit vraagstuk is rendement. Simpel gezegd het maximale uit je installatie halen. En het liefst alles met rendement installeren. Daarnaast is bewustwording bij de eindgebruiker van groot belang. Tot voorkort wisten mensen hun gasverbruik niet, nu doet het de ronde op de verjaardag.

 

Begin bij het begin!

De installateur van de toekomst weet waar de energie aan op gaat, maar maak het algemene kennis. Simpele rekensommetjes om het beginpunt te schetsen:

  • Gasverbruik voor tapwater (20%) of kijk voor indicatie in de zomermaanden.
  • Of 40/50/60 liter mengwater van 40 °C p.p. (bij 10 °C aanvoer 1,4/1,7/2,1 kWh)
  • Koken op gas, indicatie van CBS is 5 m3 informatie uit 2012
  • Totaal gas verbruik in kWh (~9 kW per m3) /1600 x 70% indicatie all-eletric WP vermogen A-7/W35

Wat is haalbaar en wanneer maak je de juiste keuze op het gebied van verduurzamen?

Haalbaarheid en juiste keuzes zijn natuurlijk altijd subjectief. 

De juiste keuze

Laten we eerst inzoomen op de juiste keuze, dit is helemaal afhankelijk vanuit welk perspectief je kijkt. We weten op dit moment nog niet hoe de gasvoorziening in 2023 eruitziet. Er zijn 23.000 openstaande vacatures en het huidige energie prijsplafond is tijdelijke oplossing. Vanaf 2026 moet bij vervanging van een cv-ketel overgestapt worden op een duurzamer alternatief. Mocht je nu willen overstappen, moet je achter in de rij gaan staan. Kun je dan niet beter gaan voor laag hangend fruit? Snelle oplossingen die directe winst geven op je energierekening. Of ga je voor een duurzame oplossing die op lange termijn kosten en energie voor je bespaart. 

 

Eigenlijk is een installatie zoals die van een warmtepomp veel meer een infrastructurele investering. De brug die het veerpondje van vroeger overbodig maakt. Verduurzaam je voor de toekomst of voor je huidige portemonnee? Daarin zie je dat de consument echt aan zet is. Die geeft uiteindelijk zijn geld uit en maakt de keuzes. Echter is de energietransitie een maatschappelijke beweging, die alleen vooruit blijft gaan als mensen aan boord blijven komen. 

 

De consument overziet het niet, ze weten simpel weg niet waar ze moeten beginnen. Om de juiste keuze te kunnen maken, heeft de consument vooral het juiste advies nodig. Daarvoor zijn er de installateurs van de toekomst nodig. Een installateur die niet alleen meedenkt met de effecten op korte termijn, maar juist op de lange termijn. 

 

Haalbaarheid

Alle beleidstukken sturen aan op het elektrificeren van de energievoorziening. Er komen meer en nieuwe proeftuinen voor aardgasvrije wijken, en lokale overheden moeten dit jaar regionaal plannen maken voor de energievoorziening van de toekomst. In 2020 werden er in woningen bijna 60.000 lucht/water-warmtepompen en bodemwarmtepompen geïnstalleerd. Dat is 38% meer dan een jaar eerder. Natuurlijk heeft dit consequenties voor de infrastructuur, en ook belemmeringen. De belasting van het elektriciteitsnet is een belangrijke factor. Verzwaring van het net en opslag van energie zijn nodig om geen overbelasting te krijgen. Dat heeft invloed op de haalbaarheid op lange termijn. 

 

De haalbaarheid van verduurzamen en bijvoorbeeld warmtepompinstallaties is voor de consument een combinatie van willen en kunnen. Financieel is het natuurlijk een investering. In de Miljoenennota kwam naar voren dat er 300 miljoen extra beschikbaar komt voor 2023 en 2024 voor versneld isoleren van woningen. Ook wordt de ISDE-regeling wordt versoepeld en uitgebreid met 60 miljoen. Daar zijn dus zeker mogelijkheden. Dan moet je dat wel weten. 

 

Andere belangrijke factor is ruimte. Buitendelen van warmtepompen kunnen tegenwoordig op het dak staan, niet elke warmtepomp heeft meer een buitendeel en zijn er veel verschillende uitvoeringen. Er is altijd een passende oplossing. Maar dat kan natuurlijk wel betekenen dat de consument de droger ergens anders moet neerzetten en juist dat soort relatief kleine veranderingen kunnen relatief veel weerstand oproepen. Iedereen wil in meer of mindere mate echt wel verduurzamen maar het liefst met zo min mogelijk aanpassingen. 

Hoe hybride wil je het hebben?

Bij STIEBEL ELTRON zijn we vanaf de oprichting al bezig met all-electric. Welke vuistregels hanteer je als het gaat over hoe hybride wil je het hebben? Als we kijken naar all-electric warmtepompen dan hebben wij het over een systeem die een afdekking heeft onder de -5 graden. Hybride moet dekkend zijn vanaf +2 tot -5 graden. Anders is het rendabeler om eerst te gaan voor isolerende maatregelen. Radiatoren boven krijgen een lagere aanvoertemperatuur, dit is bij slaapkamers minder van belang, echter wil je studeren of thuiswerken dan is dit wel een aandachtspunt. 

 

Vaak krijgen wij bij STIEBEL ELTRON een aanvraag voor een hybride oplossing, echter als we dan kijken naar de aanvraag is een all-electric oplossing vaak mogelijk. Hybride warmtepomp zijn voor de meeste mensen het meest gunstige alternatief én vanaf 2026 verplicht. All-electric ready is echter de toekomst, want bij hyrbide installaties maak je twee investeringen, eerst de warmtepomp als hybride en daarna de warmtepomp als mono-energetisch.

Samenvattend

We moeten van het gas af. Elektriciteit heeft de toekomst. Dit is iets wat we met z’n allen moeten oplossen. Wat de juiste keuzes zijn voor de consument is iets wat afhankelijk is van de situatie. Echter is het wel belangrijk om keuzes te maken voor de lange termijn. Goed advies van de installateur is daarin superbelangrijk. Haalbaarheid in de toekomst betekent dat landelijk het net en opslag van energie verzwaard moet worden. Voor de consument betekent het willen, durven en kunnen aanpassen. Want er is een geschikte lange termijn optie voor elk project. Hoe hybride die oplossing is hangt af van de mogelijkheden. All-electric (ready) is voor meer projecten mogelijk dan vaak wordt gedacht. Oftewel kijk altijd kritisch naar de vraag en ga voor het hoogst haalbare. Samen gaan we voor gasloos en zorgeloos comfort. 

 

Heb je als installateur een casus die je wilt voorleggen of roept deze blog vragen bij je op. Neem gerust contact op met ons. Collega’s van STIEBEL ELTRON zitten altijd voor je klaar om jouw vragen te beantwoorden. 

Ook interessant?