Hoe selecteer ik de juiste doorstromer?

Een doorstromer is een ideaal product voor continu warmwater zonder verbruik van gas. Een doorstromer is klein en compact vergeleken met een elektrische boiler, de investering is gunstiger en doordat hij niet warmwater voorraadhoudend is, heb je geen stilstandverliezen zoals bij een elektrische boiler. Bijna iedereen is het erover eens dat het te mooi is om waar te zijn.

Voor douche/ bad gebruik:
Het belangrijkste dat de doorstromer vereist is een 3 fase krachtstroom (380/400V) installatie. Deze is helaas niet standaard aanwezig in de gemiddelde Nederlandse woning. Heeft u géén 3 fase-400V krachtstroom installatie dan kunt u een doorstromer wel toepassen, maar het aantal liter per minuut dat de doorstromer dan kan leveren is te laag om het comfortniveau te bereiken dat nodig is voor douche of bad. Op de markt zijn hiervoor ook geen alternatieven. Het kost nu eenmaal veel energie om koud water direct te verwarmen.

Rekensom
Een slim uitgangspunt om te nemen is het aantal liters per minuut dat u wilt hebben onder uw douche. Stel: u wenst per minuut 6 liter water van 38 graden.

De standaard vuistregel is dan: 2 x 6 liter/minuut is 12. Vervolgens selecteert u een doorstromer met >12 kW vermogen, bijvoorbeeld de DHB-E 13 SLi. Deze heeft 13,5 kW vermogen. Deze vuistregel gaat uit van een koudwatertemperatuur van 10 graden. Kijk vervolgens goed naar de afzekerwaarde van deze doorstromer (in dit geval 20 Ampère per fase) en overleg met uw elektrotechnisch installateur of de doorstromer toegepast kan worden.

Zonder aanpassingen aan de hoofdafzekering van de woning kan in veel gevallen een doorstromer van 13 kW worden toegepast. Deze levert dus ca. 6,5 liter per minuut.

Installatievoordeel:

  • Elektrisch gezien kan alles direct op de doorstromer

DHB-E 13 en 18 SLi

Bij de doorstromer DHB-E SL wordt de watertemperatuur dankzij de 3i-technologie continu elektronisch geregeld door drie sensoren. Temperatuurschommelingen behoren dus tot het verleden en gewenste temperaturen zijn op de graad nauwkeurig gewaarborgd tot aan het maximale vermogen – voor een aangename douche-ervaring.

Bij een hoog rendement en hoog vermogen biedt de doorstromer DHB-E SLi betrouwbare functionaliteit voor constant warm water. Met de draaiknop kunt u de gewenste temperatuur snel en traploos instellen tussen 30 en 60°C.

Naar de DHB-E 13 SLi