Welke voordelen hebben decentrale doorstromers vergeleken met centrale warmwatersystemen?

De diverse voordelen op een rijtje

Bij oplossingen voor een efficiënte warmwaterbereiding onderscheidt men centrale en decentrale concepten. Centrale warmwateroplossingen zijn meestal warmwaterboilers, die via de centrale verwarming – een warmtepomp of een gasbrander – opgewarmd worden. Daarbij gaat vaak het hoge rendement verloren door lange aanvoerleidingen. De daadwerkelijke energieefficiëntie toont zich in het algemeen bij de afrekening aan het einde van het jaar. Omdat vele kostenfactoren, waaronder de warmwater-circulatie, boilerverliezen en standby-energieverliezen evenals distributie-energieverliezen, zorgen voor een hoog energieverbruik. Deze worden vaak niet als warmwaterkosten erkend. Als men ook rekening houdt met deze verdekte kosten, komt de decentrale elektrische warmwaterbereiding vergeleken met centrale systemen vaak nog beter uit de test. Diverse studies hebben dit aangetoond.

De decentrale warmwaterverzorging biedt vele voordelen:

1. In de nabijheid van het verbruik
Precies daar, waar ze gebruikt worden, zijn de apparaten voor warmwaterbereiding aangebracht: bij de gootsteen in de keuken, bij de wastafel, naast de douche of bij het bad.

2. Energiebesparend
Korte leidingen direct bij de installatie zorgen ervoor, dat het warmteverlies tot een minimum wordt beperkt. Dat bespaart energie en beschermt het milieu.

3. Waterbesparend
Korte leidingen betekenen ook, dat men bij de opname niet eerst het in de leiding afgekoelde water ongebruikt moet laten weglopen. Direct bij de bron gaat geen kostbaar drinkwater ongebruikt verloren. 

4. Zuinig
Omdat decentrale elektrische warmwatertoestellen de energie volledig benutten, zijn zij een bijzonder rendabel systeem.

5. Eenvoudig te monteren
Onze warmwatertoestellen voor de decentrale voorziening van warm water zijn snel en eenvoudig te installeren – ook vergeleken met oude apparaten. Dat houdt de kosten binnen de perken en bespaart tijd.

6. Exacte afrekening
In appartementen met individuele afrekeningen is het helder. Ieder betaalt, wat hij verbruikt – en geen cent meer.