De noodzaak van ventileren

Zo uitgelegd dat jouw klant het ook begrijpt

Jij als echte ventilatiespecialist begrijpt als geen ander de noodzaak van ventileren. Voor jou vanzelfsprekende kennis is vaak totaal onbekend bij jouw klanten. In de praktijk komen we regelmatig tegen dat klanten zich totaal niet bewust zijn van de noodzaak van ventileren. Maar hoe leg je de voordelen van ventilatie goed uit aan jouw klanten?

Ventileren is noodzakelijk, toch?

Een veelgehoorde uitspraak onder consumenten is dat ze niet het gevoel hebben dat ze ventilatie nodig hebben. Ze hebben geen idee wat er binnenshuis allemaal door de lucht heen zweeft. Logisch ook, want lucht is gewoon lucht, toch?

Tijdens COVID-19 werd de noodzaak van ventileren extra benadrukt, waardoor de bewustwording toenam. Dit is een goede ontwikkeling, alleen realiseren veel mensen zich niet dat alledaagse handelingen serieuze impact hebben op de luchtkwaliteit. 

Wat er allemaal door de lucht zweeft

Als we tegen jou als installateur zeggen; ventileren is noodzakelijk om (ultra)fijnstof terug te dringen en de luchtkwaliteit te verbeten, dan weet jij voldoende. Mensen die niet zo specialistisch zijn als jij, hebben een wat andere uitleg nodig.

Wat jij jouw klanten vertelt is het volgende; met 'ventilatie' bedoelen we frisse lucht in huis halen voor zuurstof en om vervuiling weg te krijgen. Denk aan gassen bij het koken, stoffen van materialen zoals gordijnen en vloerbedekking of gewoon wat we als mensen uitademen. Om de lucht goed te houden, moet je constant wat frisse lucht binnenlaten, zo'n 25-50 m3/uur per persoon. Zo blijft de lucht fris en gaan nare geuren en stoffen weg.

Met onze ademhaling, koken en douchen voegen we daarnaast ook vocht toe aan de lucht. Als dit vocht niet goed wordt afgevoerd, kan het leiden tot schimmel op koude plekken en condens op bijvoorbeeld enkel glas.

Ventilatie gaat dus over toevoer van frisse lucht én de afvoer van te vochtige en verontreinigde lucht. 

Bekijk ventilatie-installaties
Ventilatie - stof tot nadenken?

Consequenties van onvoldoende ventileren

Het is natuurlijk mooi meegenomen dat nare geuren en stoffen weggefilterd worden, maar wat is nu echt de noodzaak van ventileren? Dat is iets wat jouw klanten zich kunnen afvragen. Dit is jouw antwoord:

Onvoldoende ventilatie betekent niet alleen dat de lucht minder fris is, maar zorgt ook voor een slecht binnenklimaat: 

  • Een hoge C02 concentratie veroorzaakt benauwdheid, kortademigheid, slechte concentratie, vermoeidheid en slaperigheid. 
  • Schadelijke stoffen en allergenen veroorzaken hoofdpijn, allergieën en irritaties aan de luchtwegen. 
  • Schimmelgroei leidt tot irritatie van de luchtwegen, niezen, hoesten en ademhalingsproblemen en tot ernstigere gezondheidsproblemen als longinfecties.
  • Droge lucht zorgt voor schokken door statische elektriciteit, droge ogen en huid en eczeem, een droge geïrriteerde keel en bij astma krijg je meer last van ademhalingsproblemen.
Meer ventilatiesystemen

De feiten op een rij

Temperatuur Luchtvochtigheid Luchtkwaliteit
Mensen brengen tot 90% van hun tijd binnenshuis door, waarvan een groot deel in hun eigen woning. De gevoeligste personen zoals zeer jonge kinderen, bejaarden of zieken brengen de meeste tijd binnenshuis door. De kwaliteit van het binnenmilieu is daarom erg belangrijk. Voor onze gezondheid is het belangrijk om huizen goed te ventileren. Helaas is de ventilatie in de meeste huizen niet goed tot ronduit slecht. In 1 van de 10 woningen wordt schimmel geconstateerd. De impact van klimaatverandering op gezondheidseffecten door allergenen is groot. Ongeveer 15 tot 20 procent van de Nederlandse bevolking heeft last van allergische klachten wat hoger ligt in stedelijk gebied. 

Geen discussies meer aan de keukentafel

In dit blog hebben we de noodzaak van ventileren zo makkelijk mogelijk uitgelegd. Wanneer jij aan de keukentafel van een klant zit, ontstaat hierover in ieder geval geen discussie meer.

Dan is het voor jou alleen nog maar zaak om het passende systeem te kiezen voor jouw klant. 

 

Is een raam open zetten voldoende?

Lees het antwoord in het blog "Ik zet wel even een raam open". 

 

P.S. Wist je dat wij een nieuw ventilatiesysteem type D (balansventilatie) met WTW op de markt hebben gebracht?

Bekijk de VRC-W 450 Premium

Persoonlijk advies of een technische vraag?

Heb je behoefte aan meer informatie of persoonlijk advies of een technisch specialist die even met je meekijkt? Geen probleem, maak gerust een afspraak. 

Maak een afspraak