Meest gestelde vragen over warmtepompen

Je overweegt een duurzame oplossing in de vorm van een warmtepomp, maar je hebt vragen?

Wij helpen je graag verder!

Waar plaats je de buitenunit van een lucht-water warmtepomp?

Hoe zit dat bij flats, galerijwoningen en appartementen? Zo'n warmtepomp klinkt leuk, maar circa 35% van de Nederlandse woningen (in totaal staan er 7,7 miljoen woningen in Nederland) zijn flats en appartementen, of galerijwoningen. Hoe lossen we dat op? Waar plaatst u bij die woningen een buitenunit van een lucht | water warmtepomp?

Hoe zit het met de afgiftetemperaturen van warmtepompen?

Halen warmtepompen wel een afgiftetemperatuur die hoog genoeg is? Regelmatig lezen we dat warmtepompen niet zouden kunnen worden ingezet bij de grotere verspillers van aardgas, zoals kantoren, bedrijfsgebouwen, scholen, kerken, verzorgingshuizen, villa's etc. De reden zou zijn dat warmtepompen slechts een verwarmingsafgiftetemperatuur zouden hebben van maximaal 40 graden Celsius. 

Is een hybride warmtepomp rendabel?

U hoort steeds vaker over hybride warmtepompen. Een hybride warmtepomp kan de sleutel tot succes zijn en de ideale oplossing voor uw situatie. Hoe zit dit precies?

Is een hybride warmtepomp van STIEBEL ELTRON later all-electric gebruiken?

Wil je binnen 10 jaar van het gas af en overweeg je een hybride warmtepomp als tussenoplossing? Overweeg dan een all-electric ready warmtepomp van STIEBEL ELTRON!

Is vloerverwarming noodzakelijk bij een warmtepomp?

Of kunnen convectoren ook volstaan? Geregeld krijgen we deze vraag. Wij geven antwoord.

Maakt een buiten geplaatste warmtepomp veel herrie of lawaai?

Welke specifieke eisen zijn er voor de opstelplaats van de buitenunit? We horen en lezen vaak geruchten en verhalen dat een warmtepomp herrie maakt en dus voor overlast kan zorgen, zowel voor jezelf als voor je buren. Hoe zit dat?

Hoe zit het met terugverdientijd en levensduur van een warmtepomp?

Is het zinvol om duurzame investeringen te doen? We lezen geregeld in de media dat het investeren in duurzame oplossingen niet zo mooi is als het lijkt. Warmtepompen zouden maar circa 10 jaar meegaan en de beloofde terugverdientijd zou maar zelden gehaald worden. Hoe zit dit?

Wie kan een warmtepomp installeren?

Naast verhalen over financiering en draagvlak, lezen we ook geregeld dat het installeren van een warmtepomp een bottleneck vormt. De bouw en installateurs komen namelijk veel vakmensen tekort. Hoe zit dit?

Hoeveel ruimte neemt een warmtepomp in beslag?

Moet ik een slaapkamer opofferen? Geregeld krijgen we de vraag hoeveel ruimte men in een (nieuwbouw)woning moet reserveren voor de warmtepomp-installatie. Vaak denkt men dat men hiervoor in een eengezinswoning een slaapkamer moet opofferen. Hoe zit dat?

Kan een warmtepomp in een bestaande woning toegepast worden?

Gaat dat samen met mijn huidige radiatoren? We lezen wel eens dat mensen beweren dat het comfort van een warmtepomp onvoldoende is, omdat een warmtepomp de radiatoren die reeds aanwezig zijn in een bestaande woning onvoldoende zou kunnen verwarmen. Hoe zit dit? Moeten radiatoren in bestaande woningen vervangen worden door convectors met ventilatoren?

Verbruikt een warmtepomp niet heel veel stroom?

Is een warmtepomp wel interessant als ik een kleine woning heb? We merken soms dat mensen denken dat een warmtepomp voor hen niet interessant is omdat ze maar een kleine woning hebben. Het zou alleen maar geld kosten omdat het stroomverbruik toeneemt in plaats van dat het een besparing oplevert, denkt men. Hoe zit dat?

Wat als ik te weinig ruimte heb voor een bodem warmtepomp?

Wat als je een kleine tuin hebt? Sommige mensen beschikken over onvoldoende grond om een warmtepomp te plaatsen die de warmte uit de bodem haalt. Zij kunnen in hun tuin geen bron(nen) laten boren. Hoe zit dat? Zijn er mogelijkheden om collectief een bron te nemen of zijn er andere opties?

Aanschaf warmtepomp financieren?

Soms is financieren interessant. Er bestaan diverse subsidies voor energiebesparende maatregelen. Maar wist je ook dat je een warmtepomp kunt financieren? Dit geldt ook voor een VVE.

Wat kost een warmtepomp?

Bij de zoektocht naar een goede warmtepomp komen er ongetwijfeld vragen over de kostprijs van de warmtepomp naar boven. Hoeveel kost een warmtepomp nu eigenlijk? En wat kost een warmtepomp installatie met installatiekosten erbij? 

Hoe diep is een grondboring voor een warmtepomp en hoeveel kost deze?

Plant u de aankoop van een warmtepomp met een diepteboring? Dan wordt bijna alle benodigde energie voor uw warmtepomp door de aarde geleverd.

Heeft STIEBEL ELTRON lucht-water warmtepompen in het assortiment?

Jazeker! Wij hebben voor iedere situatie een passende en duurzame oplossing. 

Is een warmtepomp met koeling vergelijkbaar met een airco?

Een warmtepomp zorgt voor warm water en een comfortabele temperatuur in huis.
Maar kan een warmtepomp ook koelen?

Hoe kun je het beste warmtepompen vergelijken?

Warmtepompen vergelijken is een goede stap naar het aanschaffen van het juiste product voor jouw situatie. Hoe pak je dit het beste aan?

 

Bij de keuze voor efficiënte gebouwservices heb je veel keuze!

Profiteer van onze jarenlange ervaring en de passie die ons drijft. Laat je goed door ons adviseren. Samen maken we jouw huis toekomstbestendig.